Toezichthouder De Nederlandsche Bank is bezorgd over de almaar stijgende populariteit van de virtuele munt bitcoin. De koers is uiterst bewegelijk en als er technisch iets misgaat, kun je nergens verhaal halen.
Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag op zijn website. De toezichthouder volgt de populariteit van virtuele valuta als de bitcoin en litecoins “met aandacht”.
Daarbij plaatst DNB de volgende kanttekeningen:
– De virtuele valuta’s vallen buiten de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft). DNB houdt zodoende geen toezicht op deze virtuele valuta’s.
– Ook houdt DNB geen toezicht op ondernemingen die hierin handelen.
- De centrale bank wijst erop dat consumenten zich bewust moeten zijn van het ontbreken van toezicht en zich dienen te realiseren welke risico's zij lopen wanneer zij valuta's als bitcoin aanschaffen.
- De wisselkoers van bitcoins is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld.
- Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing, dat bijvoorbeeld reguliere spaarders beschermt tot 100 duizend euro als een bank omvalt.
Dijsselbloem heeft ook twijfels over bitcoin
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sluit zich aan bij waarschuwingen van DNB voor virtuele valuta als de bitcoin.
"Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn'', zei Dijsselbloem dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.
Dijsselbloem zei dat de bitcoin enerzijds ,,hip en leuk'' is, maar dat de munt hem tegelijk zorgen baart.
Opmars van bitcoin
Het idee voor de bitcoin werd in 2008 beschreven door een persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte. Een jaar later werd de 'bitcoin' op internet als particulier initiatief geïntroduceerd als een vorm van elektronisch geld, dat onafhankelijk van centrale banken wordt uitgegeven.
Bitcoins kunnen door iedereen met een pc worden ‘gemunt’, door computers complexe puzzeltjes te laten oplossen die getallen van 64 cijfers opleveren. De algoritmes zijn zo ontworpen dat er een beperkt aantal nieuwe bitcoingetallen in de loop van de tijd kunnen worden gegenereerd.
Heb je eenmaal een erkend bitcoingetal, dan kun je een elektronische portemonnee aanmaken, waarmee je kunt handelen in bitcoins. Maar je kunt ook gewoon bestaande bitcoins of delen daarvan op handelsbeurzen kopen met euro’s, dollars en andere munten.
De afgelopen weken bereikte de bitcoin recordhoogtes van meer dan 1000 dollar per bitcoin op handelsfora, terwijl de virtuele munt begin dit jaar nog geen tientje waard was in euro's of dollars.
Door de mondiale bankencrisis is het vertrouwen in het financiële stelsel afgenomen, wat gunstig uitpakte voor de aantrekkingskracht van geld dat niet aan een overheid is gekoppeld. De afgelopen twee jaar doken er onder meer webwinkels op met prijzen in bitcoins.
Bron: Z24/anp
Meer over de bitcoin:
Man gooit harddrive met bitcoins weg: 5,1 miljoen verstopt in vuilnisbelt
Succes bitcoin werkt aanstekelijk: van Litecoin tot Bbqcoin
Waarom de bitcoin een waanzinnige belegging is
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl